Wandelen - Fietsen - Vespa - Railbike


In Lanaken en omstreken kan je naar hartenlust wandelen. De Maasvallei is getekend voor een “lappendeken” van natuur. Bloemenvelden, begraasde weides met koeien en paarden, struwelen en dennenbossen, beukendreven en grindmeren. Ook de Gallowayrunderenen Konikspaarden kun je tegen komen op je wandeling. Denk eraan dat deze dieren wel knuffelberen lijken, maar dat ze zeker kunnen dreigen, intimideren of zelfs aan te vallen.
Doch zijn onze vrienden –de honden- welkom op deze wandelingen. Mits ze natuurlijk aangelijnd zijn. Maar in het Domein Pietersheim is er ook een losloopzone.
Je kan ook je schoenen thuis laten, en een tochtje gaan maken van 3 km op het “Blotevoetenpad” op Lietenberg.
Ook een iets zwaardere tocht kun je vinden als je de Terril van Eisden op wandelt.

"Connecterra" De mooiste panorama’s zie je hier !!!

Wandeling "TweelingTerril" brengt je 60 meter boven je startpunt.

Limburg is gekend als een fietsparadijs. Breng Uw fietsen mee of huur ze bij een plaatselijke verhuurder. De man komt de fietsen brengen en terug ophalen. Kijk hieronder voor de link. RIJWIELHUIS BREIBACH. Tochten maken door het Domein Pietersheim waar je de Waterburcht tegenkomt, en je kan laten rondleiden door een gids die je verteld over deze roemrijke burcht en zijn adellijke bewoners.
Op dit domein vindt je ook een speeltuin, kinderboerderij, een kabouterpad, of kan je een huifkartocht maken.
Of wil je stijgen en dalen met door het Nationaal Park Hoge Kempen te zoeven ? Of ga je fietsen door het water zodat je met je toppen van je vingers het water kunt aaien op schouderhoogte ? Of zoek je het wat hoger, en ga je fietsen door de kruinen van de bomen ? Alles vindt je hier in Limburg !
Verwen je zelf met “Happen en trappen” . De formule van een fietstocht van 45km, met daarna een Bourgondisch heerlijk 5-gangenmenu.
Fietsen langs de Maas, en regelmatig met een pondje de oversteek maken.

Maak te voet, met de fiets of met de auto een tocht door het mijnverleden van Limburg…ja dit kan ook.

Wil je nog verder terug gaan in de tijd dan kan je de eerste beschermde archeologische site van Vlaanderen bezoeken waar de Neanderthalers vroeger leefden. Langs het wandelpad kun je de bewoners van weleer ontdekken: Wolharige neushoorns, bizons en een mammoet.

Natuurlijk vissen kunt je op vele plaatsen in het Maasgebied.

Voor de meer sportieve gasten kun je hier ook kajakken en raften op de Limburgse Maas, of paardrijden door het Park Hoge Kempen.

Een Vespa huren, en de omgeving verkennen met de wind in de haren.

Of een tochtje op de treinsporen met de railbike.
Kortom ...Er is voor elk wat wils , jong en oud ... voor kinderen is dit eveneens een sportieve omgeving om zich lekker uit te leven.

WANDELEN


WEG MET DE FIETS


FIETSVERHUUR

De fietsen worden gebracht en terug opgehaald door deze fietsenverhuurder(Breibach)


ZEKER DOEN !!!

Wanneer is het Nationaal Park geopend?

Het Nationaal Park Hoge Kempen is niet omheind. Je kan de gebieden bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. 

Zijn honden welkom?

Ja, honden zijn (bijna overal) welkom in het Nationaal Park op voorwaarde dat ze kort aangelijnd worden. Er zijn zelfs 4 hondenlosloopzones afgebakend, waar je viervoeter los mag van de leiband. De honden moeten wel wel goed luisteren. Ze mogen niet achter wild aanrennen of recreanten hinderen. Wees waakzaam over het gedrag van je hond!

Deze hondenlosloopzones en -trajecten vind je in de wandelgebieden:

Mechelse Heide

  • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 41-42: vanaf startplaats Mechelse Heide en Startplaats Zwembad Maasmechelen
  • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 45-46: vanaf startplaats Zwembad Maasmechelen
  • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 52-53: vanaf startplaats Kikbeekbron (Weg naar Zutendaal z/n, Maasmechelen - parking ter hoogte van lokale hondenclub). Let wel dat de overige wandelroutes (groen en blauw) in dit gebied niet toegankelijk zijn voor honden (ook niet aangelijnd).

Pietersheim

  • Hondenlosloopzone: vanaf startplaats ‘La butte aux bois’ (Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken), op ca. 600meter van de startplaats. Bewegwijzering naar de hondenzone is voorzien vanaf deze startplaats.

Waar mag je met de hond niet komen?

  • Mechelse Heide: groene en blauwe wandelroute aan instapplaats Kikbeekbron.
  • Pietersheim: paarse wandelroute aan instapplaats La butte aux bois.

Filmpje door ons gemaakt bij de wandeling op Connecterra


NINGLINSPO

Maak je geen probleem om een uurtje te rijden......maar de rit zelf richting Ardennen gaat je zeker ook niet vervelen met de prachtige uitzichten......wel.....ga dan een wandeling maken op Ninglinspo. De enige bergrivier van België !!!

Hou jij en je viervoeter(s) van klauteren over rotsen, en bij lekker weer met de voeten door het koude stromende bergwater. Volop genieten van de mooie natuur. Vergeet dan zeker deze 2,5km of langere 6 km wandeltocht zeker niet te doen, het is echt een aanrader !!!

 

TIP !!

1 Doe deze wandeling zo vroeg mogelijk. Het kan er soms behoorlijk druk zijn. En dan vooral in de namiddag. 

2 Probeer dit op een weekdag te doen, niet op een weekend. Dat kan de aanwezig wandelaars ook wat verminderen.

3  Het kan met "zomers schoeisel", maar ik raad toch minstens een paar sportschoenen, of nog beter wandelschoenen aan je voeten te hebben. Die zullen ook wel nat worden als je "echt" van de wandeling wil genieten. Maar bij zomerse temperaturen kan dat al wel eens zalig zijn, niet. En als je dan nog een stapje verder kan gaan, neem waterdichte schoenen. Zeker op wat nattere of frissere dagen. Want dan kunnen de stenen en uitstekende wortels behoorlijk glad zijn !

 

Railbike

Foto's van bovenstaande activiteiten

Vespatochten

Fietsen door het water        

Wandelen op de Terrils

            Blotevoetenpad

Fietsen tussen de kruinen van de bomen

Kajakken op de Maas

Foto gaste Margy Jansz